15 Adımda Etkili SEO Çalışması, Önemli SEO Kuralları

Hatalı Alan Adı Varyasyonlarını Tescil Edin

Alan Adının hatalı yazımları, şirket adlarının web sitesinin yanlış yazımlarıdır. Bu web sitesi alan adlarını satın alabilir ve gelen kullanıcıları ana web sitenize yönlendirebilirsiniz.

Örneğin Xerox.com, birisi web sitelerini yanlış yazdığında doğru bir şekilde Xerox.com’a yönlendirileceğinden emin olmak için Zerox.com’u satın aldı. Unutmayın, yanlış yazılmış alanlar asla kopya web sitesi oluşturmak için kullanılmamalıdır.

HTML Kodunun W3C Uyumlu Olmasına Özen Gösterin

Sayfa kodunuz temizse, arama motoru botlarının sayfalarınızı taramaları daha kolaydır.

W3C uyumlu bir web sitesine sahip olmak, sayfalarınızın doğru taranmasını sağlar. Sitenizin W3C ile uyumlu olup olmadığını görmek için kullanabileceğiniz bir araç. http://validator.w3.org/

Google Analytics Kodu Ekleyin

Web sitenizde analize yapabilmek için, web sitenizin performansını, hangi sayfaların ziyaret edildiğini, trafikte sitenize nasıl ulaşıldığını ve daha fazla veriye ulaşarak çeşitli araştırmalar yapabilirsiniz. Google analytics, kolayca uygulanabilen ve tavsiye edilen ücretsiz, sağlam bir web sitesi analiz programıdır.

Web siteniz için öneriler:

  • Web sitenizin tüm sayfalarına Google Analytics izleme kodu ekleyin. Genellikle Header ya da Footer sayfalarına eklenir.
  • Dönüşüm izleme kodunu başarılı bir dönüşümden sonra kullanıcıların gezineceği sayfalara ekleyin.
  • Sitenizi GWT’ye (Google Web Yöneticisi Araçları) eklediğinizden emin olun. Bu, arama motorlarının sitenizi nasıl görüntülediğini ve herhangi bir sorun olup olmadığını öğrenmenizi sağlar.

NoFollow Linklerin Avantajları

‘Nofollow’ bağlantısı, arama motorlarının onu izlemesini ve SEO sıralaması için kullanmasını önlemek için bir bağlantıya eklenen bir HTML etiketidir. Aşağıda, bir bağlantıdaki nofollow etiketinin bir örneğidir.

rel=”nofollow

Sitenizden giden önemli bağlantılara nofollow etiketi ekleyin.

Bağlantıları edinme, Google’ın algoritmasında bilinen bir sıralama faktörü olduğu için, Google onları takip etmesini istemediğiniz herhangi bir bağlantının etkinliğini azaltmak için hayır bağlantılı bağlantıları kullanmamayı önerdi. Bu büyük oranda blog yorumlarındaki spam kaynaklıydı. Bir blogunuz varsa:

Yorumlarınız için nofollow link özniteliğini kullanmalısınız.
Hangi blog kullandığınız platforma bağlı olarak, varsayılan ayar nofollow etiketi olacaktır.

Parola Korumalı Alanlar SEO için Dezavantaj!

Arama motorları herhangi bir web sitesinin şifre korumalı sayfalarına erişememektedir. Bu sayfalarda içerik optimizasyonu yararlı olmayacaktır.

Örneğin, bir sayfada yer alan içerik sadece oturum açmış kullanıcılar tarafından görülebiliyorsa, bu içerik arama motorları tarafından görünmez olacaktır. Bu nedenle, arama motoru sıralamanızı iyileştirmek ve en iyi içeriğinizi vurgulayabilmek için kaliteli içeriklerini parola koruması sayfalarda tutmalısınız.

Uzun Süreli Alan Adı Tescili

Alan adınızın tescil sürenin uzun olması, sitenizin internet ortamında kalıcı olduğunu gösterecektir. Arama motorlarına, spam amaçlı oluşturulmamış inandırıcı bir web sitesi olduğunuzu bu şekilde kolaylıkla gösterebilirsiniz.

Üst Düzey Alanlar (TLD – Top Level Domain)

Bir web sitesi için bir üst düzey etki alanı (TLD) kullanılmalıdır. Uluslararası SEO zor olabilir, ancak ilk adım ülke TLD’si ile bir alan satın almaktır.

  • Eğer bir Türk şirketi için bir site kuruluyorsa zahiridunya.com.tr alıp, sonrasında zahiridunya.com alınabilir.

Kırık Linklerinizi Tespit Edin ve Düzeltin

Arama motoru robotları, var olmayan veya kırılmış bir sayfaya geldiğinde (ör. 404 sayfa) hata ile karşılaşırlar.

Kırık linkler için sitenizi düzenli olarak kontrol etmeli ve tespit ettiğiniz kırık bağlantıyı düzeltip düzeltemeyeceğinize karar vermelisiniz veya bağlantıyı silmelisiniz. Kırık linkleri güncelleyerek / silerek, arama motorlarına geri gelip sitenizi ziyaret etmesini söylemiş olursunuz. Buna ek olarak, kırık bağlantılar organik sıralamalarınızı olumsuz etkileyebilir.

Web siteniz için İlgili Verileri Görüntüle‘ bölümünü genişleterek veya web sitenizin bağlantıları hakkında ayrıntılı bir analiz edinerek sitenizdeki kırık bağlantıların bir listesini Google Webmaster Tools üzerinden alabilirsiniz.

Rakip Siteleri Analiz Edin ve Çalışma Yapın

Siteniz rakibinizin sıralamasında aynı aramalarda gösterilmesi gerektiğinden, rakiplerinizin hedeflediği anahtar kelimeleri bilmek önemlidir.

İlk amacınız, çevrimiçi rakiplerinizin kim olduğunu bulmaktır. Muhtemelen rakiplerinizi biliyorsunuz, ancak arama motorlarında kiminle yarışıyorsunuz tamamen düşündüğünüzden farklı olabilir. İşte bunu bilmek için:

İşletmenizi açıklayan en iyi işi yaptığınızı düşündüğünüz Google’daki 4-5 anahtar kelimeyi arayın.
En iyi 5-10 arama sonuçları için açılış sayfası URL’lerini listeleyin.
Yukarıdaki adımınızdaki listeden, işletmenizle alakalı olmayan URL’leri yok sayın.
Yukarıdaki toplanan URL’lerden ‘Meta Tag Oluşturucu Aracı’na (Araçlar Menüsü Altında) ve’ Etiketleri İçe Aktar ‘seçeneğine gidin.
Artık rakiplerinizin hedeflediği tüm Başlıkları ve Meta Anahtar Kelimeleri var. Bu Başlıklar ve Meta Anahtar Kelimeleri’ni değiştirebilir ve alan adınız için bunlardan bazılarını uygulayabilirsiniz.

Başlık Etiketlerini İyi Seçin

Başlık etiketleri genellikle bir web sitesi sayfasındaki metnin ilk kısmıdır. Genellikle, bir sayfadaki metnin ilk paragrafından önce gelirler ve sayfanın tüm içeriğini özetlerler ve özetlerler. Bunlar H1’den H2’ye, H3’e kadar uzanırlar.

Sıralamalarını yükseltmeye yardımcı olması için H etiketleri yazmaya ilişkin bazı kurallar şunlardır:

Her sayfanın yalnızca bir H1 etiketi olmalıdır. Bu en önemli H etiketidir.
H1 etiketinden sonra H2, H3 vb. Değerlerini kullanabilirsiniz.
Önemli paragraflara başlığı olarak bir H-etiketi kullanın.
H etiketlerinizdeki anahtar kelimeleri kullanın – özellikle H1 etiketi.

Robots.txt Dosyanızı Optimize Edin

Bir robot veya arama motoru örümceği sitenizi ziyarete gelince, ilk yaptığı şey, bir robots.txt dosyası olup olmadığını kontrol etmektir. Sitenizde dosya varsa, bu dosyadaki talimatları izleyecektir. Robots.txt dosyasının iki önemli bölümü vardır. Birincisi , tüm robotları tanımlayan User- agent’dır. İkincisi Disallow: / , yani robotlara sitenizin herhangi bir bölümünü ziyaret etmemelerini söylüyor.

Bu dosyayı doğru şekilde biçimlendirmeniz önemlidir veya örümcekleri web sitenizin belirli sayfalarından yanlışlıkla engelleyebilirsiniz.
Sitenizin belirli bölümlerini engellemek isterseniz talimatları şöyle yazarsınız:

Kullanıcı temsilcisi: *
İzin verme: / cgi-bin /
İzin Verme: / tmp /
İzin verme: / widgets /
Belirli robotları hariç tutmak için robotu tanımlar ve talimatları şöyle yazarsınız:

Kullanıcı temsilcisi: BadBot
İzin Verme: /
Robots.txt dosyaları hakkında daha fazla bilgiyi burada bulabilirsiniz – robotstxt.org

Siteniz Mobil Cihazlarda Nasıl Görünüyor?

Duyarlı bir şekilde tasarlanmış bir web sitesine sahip olmak, içeriğinizin hem masaüstü bilgisayarlarda hem de akıllı telefonlarda / tabletlerde bulunmasını sağlamanın en iyi yoludur. Kullanıcıların tam veya uzun kuyruk anahtar kelime öbekleri yazma olasılığı daha düşük olduğundan, daha kısa anahtar kelimeler kullandığınızdan emin olun.

Sitenizi mobil cihazlara uygun hale getirmenin birkaç yolu vardır.

Site tasarımını basitleştirin.
Sitenizin mobil bir sürümünü oluşturun.
Uyarlanabilir veya yanıt veren bir tasarım kullanarak mevcut sitenizi yeniden oluşturun.

URL'lerin WWW ve WWW'siz Sürümlerini Kontrol Edin

Web sitenizin www ve www olmayan etki alanı sürümlerini birleştirmek önemlidir. Aynı içeriği birden fazla URL olduğu için, sitenizin yüklü olması ve www bulunmaması yinelenen içerik olarak kabul edilir.

Bunu düzeltmenin en iyi yolu 301 (daimi) yönlendirmeyi kullanmaktır. Barındırma ortamınıza bağlı olarak, 301 yönlendirme uygulamasının farklı yolları vardır. Mümkün olduğunca, web geliştiricinizin veya barındırma şirketinizin sizin için yeniden yönlendirme yapmasını sağlayın.

XML Site Haritanızı Ekleyin veya Optimize Edin

XML Site Haritaları, temel olarak web sitenizdeki arama motorlarının dizine eklemesini istediğiniz sayfaların bir listesidir. Sitenizdeki, kolay bulunamayan sayfalar hakkında Google’a bilgi vermek için harika bir yoldur. Bu liste Google Web Yöneticisi Araçları aracılığıyla gönderilmelidir.
Sitemap.xml dosyanızı nasıl biçimlendireceğinizi öğrenmek için bu sayfayı kontrol edin http://www.sitemaps.org/protocol.html
Bir XML site haritası oluştururken:

Sitenizin doğru kurallı sürümünü kullanın (www veya www olmayan)
Özdeş içeriğe sahip birden fazla URL içermeyin.
Herhangi bir 404 hata sayfası eklemeyin.
Site haritasını sitenizin kök dizinine yükleyin – yani www.sitem.com/sitemap.xml .

404 Hata Sayfanızı Özelleştirin

Hata sayfaları, Bulunan sayfalar değil, 404 sayfa. Hepsi aynıdır ve organik sıralamalarınız üzerinde olumsuz bir etkisi olabilir. Bir arama motoru örümcek bir bağlantıyı izler ve var olmayan bir sayfaya ulaştığında, sıkışıp kalırlar. Özel bir 404 sayfası oluşturarak ziyaretçilerinizi koruyabilir ve örümceklere devam edecek yeni bir yön verebilirsiniz.
Bir 404 sayfası oluştururken, sayfanın web sitenizin geri kalanına benzediğinden emin olun.
Ziyaretçiye “Üzgünüm, istediğiniz sayfa kullanılamıyor” gibi bazı şeyleri anlatan bir metin koyun. Ayrıca öneriler sunmalısın …

Favicon Kullanın

Sık kullanılanlar listesindeki veya URL’nizin adres çubuğu ve yer imleri klasöründeki sitenizin adının yanında küçük simge olan bir favicon veya “favori simgesi” nedir? Bir favicon’un oluşturulması kolaydır ve sitenizin ve markanızın ön plana çıkmasına yardımcı olur.
Bir favicon oluşturmanın birkaç basit adımı:

Basit, küçük bir 16×16 piksel görüntü oluşturun. Photoshop’u veya bir boya programını kullanabilirsiniz.
Görüntüyü bir .jpg veya .gif olarak kaydedin.
Resim adını favicon.ico olarak değiştirin (bir .ico uzantısı olması gerekir).
Dosyayı sitenizin kök dizinine yükleyin.
Kodu, sitenizin uygun bölümüne ekleyin.

Hakkında fatihmertcan

Yazıyorum, o halde varım! Wordpress + Kahve = Keyif

Bunları da okuyun

wordpress lscache uyumlu eklentiler ve postview zahiridunyanet 310x165 - Wordpress LSCache Uyumlu Eklentiler ve PostView Çalıştırmak

WordPress LSCache Uyumlu Eklentiler ve PostView Çalıştırmak

Bu yazımızdan sunucu taraflı önbellekleme yapan LiteSpeed LSCache eklentisinin WordPress üzerindeki %100 uyumlu çalıştığı eklentiler …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir